Algemeen

Waar kom het chiptekort vandaan?

Te weinig chips, wat houdt het in en waarom hebben we er last van?

Waarschijnlijk heb je wel gehoord van het chip tekort, maar weet je eigenlijk wel waar het over gaat? Als je het niet weet is dat helemaal niet erg! De meeste mensen die je erover hoort praten hebben ook geen idee waar ze het over hebben, ze praten maar gewoon mee met de rest.

Over wat voor chips gaat het?

De chips waar het over te doen is zijn semiconductors (Engels) of halfgeleiders (Nederlands). Deze onderdelen vormen de basis van heel veel elektronische apparaten, je telefoon bijvoorbeeld. Een halfgeleider kan heel gericht en krachtig elektriciteit geleiden, daarom zijn deze onderdelen essentieel. de semiconductors kunnen worden gemaakt van: silicium, germanium en koolstof. Een hele bekende soort semiconductor is de LED. Deze worden gebruikt om licht te verplaatsen zoals op jouw telefoon, laptop, smartwatch of een lamp.

Ontstaan van het tekort

Het tekort aan chips is ontstaan in 2020 tijdens de corona pandemie. Veel fabrikanten moesten tijdelijk dicht door lockdowns. Daarnaast waren er ook veel meer chips nodig. Thuiswerken werd de norm dus waren er meer laptops, telefoons en tablets nodig. Naar verwachting zou er hoe dan ook een chip tekort aankomen, hier werd wel al aan gewerkt door grote fabrikanten door middel van uitbreiding. Maar door de pandemie is het tekort erg hard versnelt, waardoor we voorlopig nog met een tekort zitten. Op het moment (begin 2023) Loopt de achterstand terug. Mensen geven minder uit aan luxe dus kunnen de bedrijven die chips nodig hebben een inhaalslag maken op het inkopen van de onderdelen. Er is intussen alleen zo’n achterstand opgebouwd dat wanneer je nu een nieuwe auto besteld, deze pas over een jaar te leveren is. 

Maken van de chips

Het maken van de chips is ook een complex proces waar veel bij komt kijken, als het simpel was zou het probleem natuurlijk zo opgelost zijn. Het meest tijdrovende en duurste onderdeel van de chips is de wafer. Om een fabriek neer te zetten die deze produceert kost miljarden. Om niet achter te blijven en mee te gaan met nieuwste technologie ook… Dit is ook weer een reden voor het tekort. Er zijn maar beperkt aantal bedrijven die zo’n investering kunnen en willen maken. De chips worden ook steeds kleiner en daarom moeilijker en duurder om te produceren. Om je even een begin voor te stellen. Je hebt een gigantische fabriek van duizenden vierkante meter met eigen stroomvoorzieningen. In de fabriek zijn tal aan cleanrooms zodat er geen stoffen en bacteriën in aanraking komen met de chips. In de fabriek staan machines die met duizenden kleine bewegingen per seconde, stukje bij beetje heel precies de wafers samenstellen. Dit is een traag proces en moet gebeuren onder de perfecte omstandigheden.