rollenbanen
Rollenbanen

Alles over rollenbanen » Efficiënter werken!

rollen baan

Veel bedrijven maken gebruik van rollenbanen. Dat doet men natuurlijk niet zonder reden. Door het gebruik van rollenbanen worden de loopafstanden in een bedrijf beperkt. Voor de werknemers, in een bedrijf, zijn de rollenbanen een uitkomst. Door het gebruik van de rollenbanen hoeven de werknemers niet meer met pakketten te sjouwen. Ze hoeven dus niet meer zo lang een product op te tillen. Ze pakken het op en plaatsen het vervolgens op de rollenbaan. Door het pakket vooruit te duwen, komt het dan gemakkelijk op de plaats van bestemming.

Voorkom zieke medewerkers dankzij rollenbanen

Veel werknemers waren in het verleden ziek thuis doordat ze vaak zware voorwerpen moesten tillen. Ze kregen rugklachten waardoor het ziekteverzuim hoog lag binnen dergelijke bedrijven. Dat was niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Daarom heeft naar een oplossing gezocht om dit te verhelpen. Door het gebruik van de rollenbanen is het ziekteverzuim aanzienlijk teruggedrongen. De werknemer zal, als het product op de rollenbaan staat, alleen maar hoeven voort te duwen. Vaak gaat het daarna vanzelf verder als de rollenbaan schuin afloopt.

Om het gebruik nog verder te vereenvoudigen wordt er vaak gekozen voor elektrisch aangedreven rollenbanen. Hierbij hoeft de werknemer het product alleen maar op de rollenbaan te plaatsen en het product wordt dan naar de eindbestemming gevoerd. Bij elektrisch aangedreven rollenbanen moet men wel voorzichtig zijn. Er moet voorkomen worden dat de werknemer tussen de rollen kan komen. Wanneer dat namelijk het geval is, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Daarom zijn deze rollenbanen extra beveiligd. Ook moet voorkomen worden dat een werknemer met zijn kleren tussen de elektrisch aangedreven rollen kan komen. De elektrisch aangedreven rollenbanen worden extra beveiligd en regelmatig gecontroleerd op de veiligheid.

Verschillende soorten rollenbanen

Er worden verschillende soorten rollenbanen gebruikt. In een bedrijf wordt er gebruik gemaakt van de rechte rollenbanen, maar van de telescoop- en harmonica-rollenbanen.
De rechte rollenbanen zal je het meest in een bedrijf tegenkomen. Ze zijn vast opgesteld en lopen een beetje af naar de losplaats. De werknemer zal het op de rollenbaan geplaatste product een klein zetje geven en het gaat dan vervolgens uit zichzelf naar de losplaats. Ook kan zo’n rollenbaan elektrisch aangedreven zijn.
Telescoop-rollenbanen worden gebruikt op die plaatsen waarvan de losplaats steeds anders is. Vooral voor het laden en lossen van containers zijn ze bijzonder geschikt. Ze kunnen in de container worden getrokken. Je kunt dergelijke rollenbanen gemakkelijk langer en korter maken. De loopafstanden worden hierdoor tot een minimum beperkt en het laden en lossen zal snel kunnen gebeuren.
Harmonica rollenbanen worden vooral gebruikt wanneer de rollenbaan regelmatig moet worden verlengd of ingekort. Hij kan ook gemakkelijk een product door een bocht vervoeren. Hij wordt vaak toegepast in magazijnen. De harmonica rollenbaan is gemakkelijk op te bergen en ook weer gemakkelijk in de stellen op de losplaats. Ze worden veelvuldig gebruikt wanneer er niet met een vaste regelmaat producten over een langere afstand verplaatst moeten worden. Ook deze harmonica rollenbanen kunnen elektrisch worden aangedreven.

De rollenbanen worden dus vooral gebruikt op die plaatsen waar met een vaste regelmaat producten over een langere afstand moeten worden verplaatst.