Transportband
Machinebouw

De harmonica rollenbanen

Rollenbanden

Rollenbanen worden zeer vaak in een bedrijf gebruikt. Je zal ze vaak tegen kunnen komen in magazijnen. Dat doet een werkgever natuurlijk niet zonder reden. Het inrichten van een bedrijf met rollenbanen kost natuurlijk geld voor de werkgever. Door het gebruik van rollenbanen kan een werkgever voorkomen dat een werknemer snel thuis zou kunnen komen te zitten. Wanneer men namelijk te vaak en te lang zou moeten tillen kunnen er gemakkelijk rugklachten ontstaan. Door het gebruik van rollenbanen zal een werknemer er over het algemeen met meer plezier werken dan wanneer hij steeds maar weer de producten te vaak en te lang op moet tillen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten rollenbanen die vaak voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

De vaste rollenbanen.

Deze rollenbanen staan vast opgesteld. De werknemer plaatst het voorwerp op de rollenbaan en kan dan het product met de hand vooruitduwen. Het kan ook voorkomen dat een vaste rollenbaan elektrisch wordt aangedreven. Deze manier van werken is nog gemakkelijker dan wanneer men het product zelf vooruit moet duwen. Een elektrisch aangedreven rollenbaan moet wel goed worden afgeschermd. Je moet ervoor zorgen dat je niet met je vingers of kleren tussen de aangedreven rollen kunt komen. Het leed zal vaak niet te overzien zijn.

Telescooprollenbanen.

Deze soort heeft het voordeel dan je de rollenbaan langer en korter kunt maken. Je kunt dan gemakkelijk bijvoorbeeld producten in een vrachtwagen laden.

Harmonica rollenbanen

Deze rollenbanen zal je vaak ook in een bedrijf tegenkomen waar de producten steeds weer naar een andere plaats vervoerd moeten worden. Zo’n harmonica rollenbaan kan men gemakkelijk uitrekken maar ook om een hoek plaatsen. Daarom worden ze vaak ingezet in een bedrijf op de locatie, waar het product naar toe vervoerd moet worden, anders is. Een dergelijke rollenbaan kan ook nog eens elektrisch aangedreven zijn. Dat is dus een ideale manier om producten te verplaatsen die steeds van plaats veranderen.