Mechanica

Lees hier in wat voor apparaten embedded systemen zitten

Dit artikel gaat over apparaten waar embedded systemen in zitten. De beveiligingstechniek is een van de vele gebieden waar die systemen worden gebruikt. Maar eerst gaan we in op wat een embedded systeem is.

Embedded systeem

Een embedded systeem kan je zien als een computer, maar dan zonder beeldscherm en toetsenbord. Het kan er uit zien als een printed circuit board met diverse componenten, maar ook als een computerchip die alles bevat om het systeem te laten functioneren. Het woord embedded wordt gebruikt om aan te geven dat het systeem geïntegreerd is in een apparaat. Terwijl je dat apparaat niet openmaakt, zie het systeem niet. Daarom wordt ook de naam geïntegreerd systeem gebruikt. Met een geïntegreerd systeem wordt een apparaat intelligent gemaakt. Dat betekent dat het systeem onder meer een processor en geheugen omvat. De processor wordt aangestuurd met software, die in het geheugen is opgeslagen. Dat betekent dat op zekere hoogte een apparaat met een geïntegreerd systeem onafhankelijk kan functioneren. Dat kan zover gaan dat het apparaat zelfstandig acties kan teweegbrengen, afhankelijk van bepaalde ontvangen signalen. Die signalen komen vaak van sensoren. Zo kan in de beveiligingstechniek een bewegingsdetector een geluidsalarm inschakelen.

Toepassingsgebieden

De beveiligingstechniek werd al genoemd als een van de vele toepassingsgebieden van geïntegreerde systemen. Door de doorgaande miniaturisering kan een geïntegreerd systeem ook in kleine apparaten zitten. We zien ook steeds meer dat allerlei apparaten in een draadloos netwerk functioneren. Zo´n apparaat heeft de intelligentie, dat betekent de hardware en software, om dat te kunnen doen. Je kunt bijna geen motorisch aangedreven voertuig meer aantreffen, dat niet tenminste een geïntegreerd systeem heeft. De moderne auto zit er vol mee. Waar zitten ze nog meer in? Onder meer in elektronische apparaten die we frequent gebruiken, zoals magnetrons, wasmachines, kopieermachines en pinautomaten. Een smart home systeem is onmogelijk zonder geïntegreerde systemen. Die zitten in smarthome-apparaten als thermostaten, lampen, beveiligingscamera’s, lichtschakelaars, stopcontacten en meer. Het aantal verschillende apparaten dat met een geïntegreerd systeem een intelligente versie krijgt, neemt geregeld toe.