Automatische Pallet Mover
Mechanica

Wat is een automatische Pallet Mover?

Een automatische palletmover is een voorbeeld van een automatic guided vehicle (AGV) die uitsluitend bedoeld is om pallets met materiaal te vervoeren naar en van specifieke locaties in het magazijn. In veel gevallen was dit een rol die vroeger werd vervuld door werknemers die gebruik maakten van vorkheftrucks. Door gebruik te maken van een automatische palletmover worden deze werknemers vrijgemaakt om te werken aan de controlerende taken in het productieproces.

Pallets worden eerst op de AGV geplaatst

Meestal hebben automatische palletverhuizers geen vorken en kunnen ze geen pallets op en neer verplaatsen. In een doorsnee magazijn worden de AGV’s voor het verplaatsen van pallets op deze manier gebruikt:

De AGV volgt een voorgeprogrammeerd pad naar de gewenste locatie. Dit pad kan worden gemaakt van tape en kan relatief snel worden gewijzigd. Zodra de AGV op de aangewezen locatie aankomt, wordt de pallet verwijderd en op de gewenste locatie geplaatst. Sommige AGV’s, hebben ook trekvermogen om eenvoudig containers in het magazijn te kunnen verplaatsen.

Geautomatiseerde heftrucks

Terwijl gewone vorkheftrucks goedkoper kunnen worden aangeschaft en sneller kunnen worden geïnstalleerd, hebben sommige bedrijven wellicht meer geautomatiseerde apparatuur nodig. In deze situaties schakelen ze over op automatische heftrucks. Een automatische vorkheftruck lijkt meestal op een gewone vorkheftruck met extra sensoren die de automatische werking mogelijk maken. Automatische heftrucks zijn ontwikkeld als reactie op de hoge bedrijfskosten van heftrucks

Een van de duidelijkste voordelen van een geautomatiseerd vorkheftrucksysteem is de mogelijkheid om pallets in de gehele 3D-ruimte te verplaatsen. Dit geeft deze geautomatiseerde systemen de mogelijkheid om autonoom te voldoen aan orderverzamel-, material-handling- en andere meer gecompliceerde systemen. Daarnaast hebben sommige geautomatiseerde heftrucks de mogelijkheid om in handmatige modus te werken om het hele systeem meer flexibiliteit te geven. Hierdoor kan een werknemer de heftruck gewoon bedienen wanneer dat nodig is, maar kan de heftruck ook geautomatiseerd het werk uitvoeren.

Deze extra mogelijkheid brengt echter wel extra kosten met zich mee. De meeste automatische vorkheftrucks kunnen tot 3x de kosten van een automatische palletmover dragen. Voor veel bedrijven wegen de voordelen hiervan niet op tegen het extra kosten.